Groep 8 / Voortgezet Onderwijs

Vanaf de herfstvakantie: Je agenda neem je dagelijks mee naar school. We plannen samen het huiswerk dat er gemaakt moet worden. Als je je agenda niet bij je hebt, wordt dit genoteerd, schrijf je het huiswerk en de planning op een los blaadje en laat je de eerstvolgende schooldag je ingevulde agenda zien. Succes met het leren en maken van je huiswerk!

Eindtoets 2019

In april maken we in groep 8 de eindtoets. Voor die tijd oefenen we oude opgaven, en ervaren we hoe zo'n toets werkt. We leren goed omgaan met de tijd en het tempo en zien dat ook de moeilijkere vragen toch nog iets makkelijker kunnen worden door te bekijken welke antwoorden 'echt niet' goed kunnen zijn. Iedere toets bespreken we na en zo weten we ook welke onderdelen evt. nog extra aandacht nodig hebben. Ook thuis kun je je voorbereiden op de eindtoets door op de volgende sites te oefenen:

Via je Squla schoolaccount kun je ook thuis inloggen. Van 8.00-15.30 uur kun je hier gratis mee werken. Een hoop gezinnen hebben een betaald account; deze kunnen uiteraard langer doorspelen.

Onderstaande sites zijn (ook) gratis en goed bruikbaar! Veel plezier en succes met oefenen!

http://www.kids4cito.nl/

http://leestrainer.nl/Oefenopgaven.htm

http://oefensite.rendierhof.nl/online/cito/

De website http://www.cambiumned.nl/ geeft een goede uitleg over de talige onderdelen als grammatica (kijk vooral even bij woordsoorten en zinsdelen) d.m.v. theorie, oefeningen en instructiefilmpjes. Handig! Bekijk deze zeker. Succes!

OPEN DAGEN VOORTGEZET ONDERWIJS:

Hieronder diverse, ons bekende data, voor meer informatie verwijzen wij u naar de site van de betreffende school.

Cambium Zaltbommel

www.cambiumcollege.nl

Voorlichtingsavonden: 5 en 6 november 2018 om 19.30 op Locatie Buys Ballot

Cambium Experience Buys Ballot: woensdagmiddag 7 en 14 november 2018 van 14.45-16.15 uur.

Cambium Experience De Waard: woensdagmiddag 23 en 30 januari 2019.

Open huis: 25 januari 2019 van 18.30-21.00 uur

Snuffelstage De Waard: 20 februari 2019 van 13.30-16.00 uur

Meeloopochtend voor ouders van groep 8 leerlingen: 27 februari 2019 van 9.00-11.00 uur op Locatie De Waard

Inschrijving nieuwe brugklasleerlingen: 11 maart van 16.00-20.30 uur en 12 maart 2019 van 18.30-20.30 uur op beide locaties

Kennismakingsmiddag nieuwe brugklasleerlingen: 19 juni 2019

KWC Culemborg

www.kwc-culemborg.nl

Start inschrijving Kids Master Classes: 19 september 2018

Kids Master Classes: 17 en 31 oktober 2018

Voorlichtingsavond voor ouders groep 8 leerlingen: 13 november 2018

Open lesmiddagen leerlingen groep 8 en hun ouders: 26, 27 en 29 november 2018

Open huis Beethovenlaan en Gershwinhof: 25 januari 2019

Open lesavond Gymnasium en TTO voor VMBO/HAVO/VWO: 5 februari 2019

Sluiting aanmelding brugklassen: 8 maart 2019

Intakemiddag sportklassen: 16 mei 2019

Intakemiddag en -avond VMBO: 20 en 21 mei 2019

Kennismakingsmiddag nieuwe brugklassers en ouders: 18 juni 2019

Prinsentuincollege Andel

www.prinsentuinandel.nl

Open dag: 26 januari 2019 van 10.00-15.00 uur

Aanmelden: 11 en 12 maart 2019

Stedelijk gymnasium Den Bosch

www.stedgymdenbosch.nl

Open dag: 12 januari 2019 van 9.30 tot 12.30 uur

De snuffelmiddagen worden gehouden op 6 en 13 februari.
Aanmelden voor deze middagen is mogelijk ná de open dag via de website van school

Van Maerlantcollege Den Bosch

www.vanmaerlant.nl

Open huis: 19 januari 2019 van 10.00-13.00 uur

Aanmelden: 11 en 12 maart 2019

Piersoncollege Den Bosch

www.pierson.nl

Open dag: 26 januari 2019 van 10.00-14.00 uur

Snuffelstages: 30 januari, 6 februari en 13 februari 2019 van 14.15-16.15 uur

Jeroen Bosch college Den Bosch

www.jbc.nl

Open dag: 26 januari 2019 van 10.00-14.00 uur

Snuffelstages: 6 februari en 20 februari 2019

Helicon groen Den Bosch

www.heliconvmbodenbosch.nl

Workshopavond: 23 januari 2019 van 19.00-20.30 uur

Open dag: 27 januari 2019 11.00-15.00 uur

School in bedrijf: 13 februari van 14.30-17.00 uur

HUISWERK MAKEN DOE JE ZO:

Je zit nu in groep 8, en de overstap naar het voortgezet onderwijs komt dichterbij. Hoe werk je je door die volle agenda met bergen huiswerk heen. Hieronder staan de tips van de deskundigen. Oefen dit ook dit schooljaar in groep 8 al, en je gaat fluitend de brugklas in. Veel succes!!

Leer in kleine stukjes, bijvoorbeeld zeven woordjes per keer.
Probeer de woordjes niet in drie kwartier tijd in je hoofd te krijgen, maar herhaal ze drie keer op een avond een kwartier.
Herhaling is het toverwoord!!
Toets jezelf. Dek de antwoorden af met één hand en controleer welke woorden je kent. Maak briefjes om de woorden te oefenen of gebruik een online programma zoals WRTS. Herhaal vooral de woorden die je nog niet kent.
Geef woorden een betekenis, zet ze in een context (soort verhaaltje). Dan onthoud je ze beter.
Gebruik ezelsbruggetjes.
Zoek een geschikte plek om rustig te werken
Zorg dat alleen die spullen op het bureau liggen die nodig zijn voor het maken van het huiswerk.
Zet het mobieltje uit en de computer op offline.
Ventileer de kamer goed.
Ga rechtop aan een tafel zitten, niet in een luie stoel hangen of op bed liggen.
Als er teveel afleiding is, zoek dan een andere betere plek.

Wat betreft overhoren: Laat jezelf overhoren door je ouders. Dit is effectief. Als je dat liever niet wilt dan moet je het niet doen want dan werkt het toch niet. Leren gaat met hulp van ouders soms beter omdat je dan de stof aan iemand kunt uitleggen. Dat werkt.

Afwisseling: Afwisseling tussen vakken is belangrijk. Begin met nieuw leerwerk als je nog fris bent. Wissel het af met maakwerk, en probeer niet eerst Franse woordjes in je hoofd te stampen en daarna direct de Engelse. Maak tussendoor bijvoorbeeld wat opgaven wiskunde. Het herhalen van eerder geleerde stof kan later op de dag.

Tot slot de planning: Met al die vakken is het belangrijk om overzicht te bewaren. Zorg voor een goede planning. Zo kun je zorgen dat je op tijd aan je taken begint zodat je niet in tijdnood komt. Je gaat je tijd efficiënter gebruiken, zodat je minder tijd verdoet met lummelen en je dus meer dingen kunt doen die je eigenlijk graag doet, zoals je hobby's. In de planning moet niet alleen het huiswerk van morgen staan, maar je kunt ook al nadenken over het leren van proefwerken en het maken van grote opdrachten.

SPREEKBEURT KANJERTRAINING

De planning van de spreekbeurten wordt in de klas gemaakt en komt op deze site te staan. De juf zal haar spreekbeurt als eerste houden, dan is die discussie niet meer nodig :-) De opzet van de spreekbeurten hebben we in de klas besproken. Het thema is er eentje, waarover niemand meer kan vertellen dan… JIJZELF!

Je gaat namelijk een spreekbeurt houden over jezelf. In een tas/koffer/krat (dat ook iets zegt over jou) neem je spullen mee naar school die horen bij jou. Iets wat je mooi vindt, wat je spaart, waar je trots op bent, wat je hebt gekregen en nu heel bijzonder is voor jou, iets waarzonder je niet kunt, iets wat je vaak gebruikt... Noem maar op. Aan de hand van die spullen kan je e.e.a. vertellen. Daarbij maak je ook een presentatie over jezelf die je op het digibord kunt laten zien. Je kunt een Powerpoint maken, een Prezi (als je daar al mee bekend bent, of je gaat dat ontdekken) of misschien heb je een ander leuk idee. Verwerk in de spreekbeurt tekst, maar wel in kernwoorden of korte zinnen. Als je hele stukken tekst op het bord zet gaan je klasgenoten dat lezen en luisteren ze niet meer naar jou. En dat willen we natuurlijk niet! ;-) Denk aan een inhoud als je dat prettig vindt, of misschien verras je liever je klasgenoten en kijken ze per dia. Zorg er wel voor dat je bij ieder nieuw 'hoofdstuk' een nieuwe dia hebt. Aan het einde zul je de mogelijkheid moeten geven voor het stellen van vragen; houd hier rekening mee.

Gebruik in je presentatie foto’s en/of korte filmpjes die wat laten zien over jou. Combineer dit –en wissel het af- met de spullen die je mee hebt gebracht.

Je kunt enorm veel over jezelf kwijt in deze spreekbeurt. Daarom hier alvast wat tips en ideetjes om mee aan de slag te gaan: wanneer en waar ben je geboren, je gezin, familie, je huis –of huizen- en evt. verhuizingen, welke mensen zijn belangrijk voor jou en/of welke mensen mis je op dit moment, hoe zien de dagen van de week er oor jou uit, je huisdieren, hobby’s, sporten, muziek, vakanties, reizen, wat je later wilt worden, en –altijd leuk- bijzondere weetjes over jezelf. Je mag dit uiteraard uitbreiden!

Vanuit de Kanjertraining worden de volgende onderdelen ook verwerkt in je spreekbeurt: waar ben je goed in (of weet je veel van), je goede en slechte eigenschappen en of je van jezelf weet wat de dingen zijn die je moeilijk vindt, waar je erg je best voor doet maar wat nog niet erg wil lukken en waar je evt. hulp voor nodig hebt. Een soort ‘gebruiksaanwijzing’ voor jou. Door dit uit te leggen aan de klas leren wij jou beter kennen, snappen en begrijpen en kunnen jou daardoor ook beter helpen als we merken dat je dat nodig hebt. Dat zou natuurlijk superfijn zijn!

Veel succes –en vooral plezier!!!- met het maken van je spreekbeurt! Als je vragen hebt over je spreekbeurt kun je altijd bij je juf terecht :-)

WRTS.NL

Om spelling te oefenen kunnen de kinderen gebruik maken van het programma www.wrts.nl. Met dit programma kunnen de kinderen oefenen met alle spellingscategorieën die hier op school gebruikt worden. Het mogelijk om de benodigde woordpakketten van de wrts site van de leerkracht af te halen. De pakketten staan er allemaal op. Hoe u dit kunt doen staat in de brief die u HIER kunt downloaden.

Ook om woorden te oefenen voor Engels is dit een handig programma. Alle leerlingen van groep 8 zijn welkom om hiermee te werken. De kinderen hebben in de klas gezien hoe het programma werkt, en voor Engels is het een prima manier om woorden te leren. In het voortgezet onderwijs wordt er veelvuldig gebruik van gemaakt. Veel succes met oefenen!

LET OP: WRTS IS AANGEPAST. JE KUNT NU MAXIMAAL 10 LIJSTEN GRATIS OPSLAAN. SPELLINGSLIJSTEN ZIJN VOLLEDIG TE VINDEN OP DE ACCOUNT VAN MENEER ERIC.

WOORDENTRAINER

Als jullie in de ochtend inloggen om het tempolezen te oefenen moet je op deze link klikken. Dan kom je vanzelf op de goede site en kies je je eigen niveau! Succes en veel plezier!

EXTRA OEFENEN MET SPELLING

Ga dan naar www.spellingoefenen.nl Een keileuke site om te oefenen met de woordpakketten die wij hier op school ook gebruiken. Kies de juiste methode: Taal Actief 3, de juiste groep en het woordpakket waar we mee bezig zijn en oefenen maar! Kost niks!